Gram Altın

Alış: 2225.2903

Satış: 2225.8003

Çeyrek Altın

Alış: 3605.8903

Satış: 3667.4003

  • Düğün Hizmetleri
  • 15 Ocak, 2020

Nikah İşlemleri İçin Bilmeniz Gerekenler!

  • 0
  • 4713
  • 0
  • 0

Nikah İşlemleri İçin Bilmeniz Gerekenler!

Evlilik hazırlıkları uzun bir sürece yayılmakta ve bunun bir kısmını da nikah işlemleri oluşturmaktadır. Durum böyle olunca da evlenme sürecindeki çiftler bu işlemlerin prosedürünü oldukça merak etmektedir. Buna göre evlilik başvurusu yapılmadan önce gerekli evrakların toplanması işleri oldukça kolaylaştıracaktır. Haydi bu evraklara yakından bakalım!

Nikah Başvurusunda İstenilen Evraklar

Nikah için başvuru sırasında istenen belgelerin toplanması birkaç günü bulmaktadır. Bu sebeple evlenmek isteyen çiftlerin evrakları toplamak için bir planlama yapması işlerine çok yarayacaktır. Başvuru sırasında çiftlerden istenen ilk belge nüfus cüzdanıdır. Nüfus cüzdanlarının aslı yenilenmiş ve fotoğraflı olmalıdır. Bunun yanı sıra hem erkek hem de kadın için nüfus cüzdanı fotokopisi istenmektedir. Vesikalık fotoğraf ise başvuru sırasında istenen diğer bir evraktır. Belediyeler uygun boyuttaki herhangi bir fotoğrafı kabul etmektedir. Nüfus cüzdanı ve fotoğrafların haricinde ise çiftlerden ikametgah belgeleri, evlenme beyannamesi ve sağlık raporu istenmektedir. Evrak işlemleri içerisinde en çok vakit alan ise sağlık raporunun çıkarılmasıdır.

Evlilik Başvurusunda Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Nikah işlemleri için gerekli olan sağlık raporu bilgileri evlendirme dairesi tarafından belirlenmektedir. Herhangi bir sağlık raporu almadan önce kesinlikle ilgili daireden bilgi alınmalıdır. Sağlık raporları belediye tarafından onaylanan ilçe aile hekimliği tarafından verilmektedir. Devlet hastaneleri ya da diğer kurumlardan alınan raporlar için de aile hekiminden onay alınması gerekmektedir. Yani iki iş yapmamak için doğrudan aile hekimliğine başvurmak daha kısa bir yoldur. Sağlık raporu alındıktan sonra en fazla 6 ay geçerliliğini korumaktadır. Üzerinden 6 aydan daha fazla geçen raporların tekrar yapılması istenmektedir.

Doktor ve hastası

Nikah İçin Alınan Sağlık Raporu Hangi Testleri Kapsıyor?

Başvuru aşamasında olan çiftler raporun nasıl alındığının yanı sıra hangi testlerin yapıldığını da oldukça merak etmektedir. Evlendirme dairelerinin sağlık raporu istemesindeki en önemli etmen akdeniz anemisinin kontrolüdür. Hem gelin hem de damatta bu hastalığa rastlanıldığı taktirde evlenmek için yazılı bir beyanda bulunmaları gerekiyor. Sağlık raporunda akdeniz anemisi dışında kan grupları ve cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar da inceleniyor. Çoğu belediye yalnızca kan tahlilini kabul etse de bazı kurumlarda çiftlerden akciğer filmi de istenebiliyor. Tıpkı diğer evraklarda olduğu gibi sağlık raporu için aranan şartlar da belediyelere bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bu sebeple en doğru bilgi için nikah kıyılacak belediye ile iletişime geçilmelidir.

Nikah Başvuru İçin Yaş Sınırlaması Var mı?

Resmi nikah başvurusunda bulunacak çiftlerin 18 yaşını geçmiş olması gerekiyor. Ancak bazı durumlarda bu yaş kriteri esnetilebilmektedir. Buna göre 17 yaşını dolduran bireyler ebeveynlerinin rızası alınarak evlenebilmektedir. Ebeveynlerin olmadığı durumlarda yasal varislerden de izin alınabilmektedir. Bu yaş sınırı 16 yaşına düştüğünde ise evlilik, ancak mahkeme kararı ile gerçekleştirilebiliyor.

Nikah Başvurusu Nereye Yapılır?

Nikah başvurusu belediyeler üzerinden yapılmaktadır. Ancak belediye seçimi evlenecek çiftlerden birinin ikametgah adresinin bağlı olduğu belediye olmak zorundadır. İlgili belediyeye gidildikten sonra işlemler için evlendirme dairelerine gidilmesi gerekmektedir. İkamet edilen ilçe belediyeler dışında da nikah kıydırılabilmektedir. Bu durumda ise bağlı olunan ilçe belediyeden bir izin kâğıdı alınarak, başvuru yapılacak belediyeye iletilmesi istenmektedir.

Evlilik Beyannamesi Nedir?

Evlilik beyannamesi ya da evlenme beyannemesi nikah başvurusunun en son aşamasını oluşturmaktadır. Başvuru sırasında nikah için gerekli evraklar hazır ise çiftlerden beyanname doldurması istenmektedir. Bu belgede kişilerden kimlik bilgisi ve imzaları alınmaktadır. Ayrıca evlenme hazırlığındaki kadına babasına ait soy adını kullanmaya devam etmeyi isteyip istemediği de sorulmaktadır.

Evliliğe Engel Sayılan Durumlar

Evlenme başvuruları nadiren de olsa reddedilme olasılığı taşımaktadır. Bu olasılıklar; akrabalık, evli olmak, sağlık raporu eksikliği, hastalık tespiti, akıl hastalıkları ve iddet süresidir. Amca, dayı, teyze, hala ve bunların yeğenleri arasındaki akrabalık durumlarında nikah başvurusu kabul edilmemektedir. Bu durum kardeşler arasında yapılan evlenme başvuruları için de geçerlidir. Evlendirme dairesine nikah için başvuran çiftlerden biri evliyse de başvuru reddedilmektedir. Reddin ortadan kalkabilmesi için ilgili kişinin mahkeme kararı ile boşanmış olması ve nüfus kaydında görünmesi gerekmektedir. Boşanma gerçekleştiren taraf kadın ise de iddet süresinin dolması beklenmektedir. İddet süresi boşanmanın ardından geçen 300 günü kapsamaktadır. 300 günden önce başvuru yapanlar ise evlendirme dairelerinden yine red cevabı alıyor. Başvuru sırasında istenen sağlık raporunda bazı hastalıklara rastlanılması da evliliğe engel sayılmaktadır. Bu hastalıklar; frengi, belsoğukluğu ve akıl hastalıklarıdır. Akıl hastalığı dışındaki bulaşıcı hastalıklara rastlanıldığı durumlarda hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Ancak akıl hastalıklarında prosedür biraz daha farklı işlemektedir. Buna göre hastalığın evliliğe engel olmadığının resmi bir raporla ispatlanması beklenmektedir.

Nikah Saati ve Salonu Seçilebilir mi?

Evlendirme dairesine belgeler ve evlilik beyannamesi teslim edildikten sonra çiftlere nikah salonu ve nikah saati sorulmaktadır. Buna göre çiftler nikahlarını belediyeye ait nikah salonlarında ya da doğrudan düğün salonlarında kıydırabilmektedir. Her iki işlem için evlendirme dairesine ödenen ücret de değişmektedir. Çiftler nikahı belediyede kıydırmak isterse hafta içi bir günü seçmek durumundadır. Ancak düğün salonlarında kıyılacak nikahlarda herhangi bir gün kısıtlaması bulunmamaktadır. Nikah saati için ise belediye tarafından boş bulunan saatler çiftlere bildirilmektedir. Hafta içi belediyelerde kıyılacak saatler için genelde sabah 10.00 ile akşamüzeri 16.00 arasında işlem yapılmaktadır. Ancak bu süreler nikah memuru ile konuşularak ileri ya da geri çekilebilmektedir.

Büyükşehir Evlendirme Dairesi (Ankara / Çankaya)
Büyükşehir Evlendirme Dairesi (Ankara / Çankaya)
Ankara
Teklif Al Firmayı İncele ►
Flaş Düğün Salonu / Bursa Düğün Salonu
Flaş Düğün Salonu / Bursa Düğün Salonu
Bursa
Teklif Al Firmayı İncele ►

Nikahı Düğün Salonunda Kıyılacaklar Nelere Dikkat Etmelidir?

Nikahı düğün öncesi belediyede kıydırmak veya düğün sırasında salonda kıydırmak çiftlere sunulan seçenekler arasındadır. İki işlem arasında ödenen ücret dışında hiçbir fark bulunmamaktadır. Ancak, nikah düğün esnasında kıyılacaksa çiftlerin dikkat etmesi gereken önemli bir ayrıntı bulunmaktadır. Buna göre düğün akışının mutlaka nikah memuruna göre sıralanması gerekmektedir. Nikah memuru salona giriş yaptıktan sonra fazla bekletilmemeli ve nikah tamamlanmalıdır.

Saloon Kervan / Bursa Düğün Salonları
Saloon Kervan / Bursa Düğün Salonları
Bursa
Teklif Al Firmayı İncele ►
Gümüş Düğün Salonu / Bursa düğün salonları
Gümüş Düğün Salonu / Bursa düğün salonları
Bursa
Teklif Al Firmayı İncele ►

Nikah İşlemleri İçin Ödenecek Tutar Nedir?

Her belediye nikah işlemleri için kendine özel bir tarife uygulamaktadır. Bu değerler ortalama olarak 150 Türk Lirası 450 Türk Lirası arasında değişmektedir. Nikah, belediyeye ait küçük salonlarda kıyılacaksa ödenen ücret daha düşük olmaktadır. Hatta bazı belediyelerde hafta içi kıyılacak nikahlar için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Nikah memurunun düğün salonuna gittiği durumlarda ise fiyatlar bir miktar yükselmektedir. Ancak 450 Türk Lirası’nı genellikle aşmamaktadır. Nikah başvurusu sırasında sizden ortalama değerlerin çok üzerinde bir fiyat istenirse bunu ödememelisiniz.

Yıldırım Nikahı Nedir?

Nikah için gereken işlemlerle uzun uzun uğraşmak istemeyen kişiler için yıldırım nikahı seçeneği bulunuyor. Belediyelerin istediği evraklar tamamlandıktan sonra bu işlemden yararlanmak mümkün. Yıldırım nikahı talebinde bulunacak çiftler için başvuru sırasında herhangi bir avantaj bulunmuyor. Normal nikahlar için istenen tüm belgeler yıldırım nikahı için de isteniyor. Hızlı nikah olarak da bilinen yıldırım nikahında farklılık evraklar değil nikah günüdür. Buna göre evlendirme dairesine yıldırım nikahı için başvuranlar, taleplerinden sonraki 24 saat içerisinde evlenebilmektedir. Ancak bu noktada ilgili belediyede boş bir nikah salonu ve uygun bir nikah memurunun bulunması gerekmektedir. Bu durumlarda nikah için ödenen ücretler de diğer nikahlar ile aynı olmaktadır.

Bir Yorum Yazın