• Sağlıklı Beslenme
  • 01 Haziran, 2023

Mevsiminde Beslen

  • 0
  • 494
  • 0
  • 0

Mevsiminde Beslen

Son yıllarda sağlıklı beslenme denilince trend olan uygulamalardan biri mevsiminde beslenmek! Yani sebze ve meyveleri yalnızca yetiştiği mevsimde tüketmek. Neden derseniz, sebze ve meyvelerin katkısız, ilaçsız, hormonsuz, dayanıklı şekilde size ulaşmasının yolu mevsiminde yetişmesi çünkü. Belki günümüzde, her mevsim, her meyve, sebzeyi bulmak mümkün olsa da işin uzmanları sağlıklı bir yaşam için bunların yalnızca ait oldukları mevsimde tüketilmesi gerektiği görüşünde. Diyetisyen önerileri arasında da yer alan ürünleri mevsiminde tüketmek sağlıklı beslenme, doğa, çevre, bütçe açısından neden önemli dedik ve bilgileri sizin için derledik.

Mevsimsel Beslenmenin Önemi

Mevsimsel beslenme önemli çünkü mevsiminde yetişen sebze ve meyveler büyümek, meyve, sebze vermek için artı bir şey gerektirmiyor ve hastalık, zararlılara daha dirençli oluyor. Zehirli tarım ilaçları kullanmaya da gerek kalmıyor. Yani suyu, gübresi yetişmesi için yetiyor. Oysa aynı meyve ve sebzeyi mevsimi dışında yetiştirmek, dayanıklı olması, çabuk büyümesi için ilaç, sentetik gübre, hormon, kimyasal gibi maddelerin kullanımını arttırdığından doğal beslenmeden uzaklaşmış, maliyeti arttırmış, çevreye de zarar vermiş oluyoruz.

Yerinde, yerel olarak yetişen, toplanır toplanmaz kısa sürede tüketiciye ulaştırılan taze sebze ve meyveler hem saklanması hem de uzun mesafe taşınması gerekmediği için daha az maliyet, daha az doğal kaynak kullanımı sağlar ve karbon ayak izi açısından da yararlıdır.

Mevsimsel beslenme önemli çünkü mevsim yağmuru, güneşiyle yetişen meyve ve sebzeler daha lezzetli, besin değeri daha yüksek oluyor.

Mevsiminde yetişen ürünler, kişinin yazın ya da kışın ihtiyacı olan besin öğelerini de barındırdığından bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korunmasını, mevsime ayak uydurmasını kolaylaştırıyor.

Dememiz o ki, mevsiminde yetişen taze, besleyici, lezzetli ürünlerle beslenme, sağlığımız, bütçemiz, hayat kalitemiz için iyi, doğa, çevre için iyi, ülke ekonomisi, onları satın aldığımız yerel üreticiler için iyi. Daha ne olsun?

Yaz Ayı Ürünleri Nelerdir?

Yaz ayı ürünleri tam da mevsime uygun, keyifle tüketilen, insanı hafifleten lezzette meyve ve sebzeler. Baharla yazın buluştuğu Nisan, Mayıs aylarında tezgahlarda boy gösteren meyvelerin başında Mayıs ayıyla çoğalan kiraz, erik, malta eriği, çilek başta geliyor.

Sebzelerden bakla, enginar, semizotu, bezelye, pancar, asma yaprağı, marul, taze soğan, roka, fesleğen, say sayabildiğin kadar. Baharla birlikte doğa ana tüm cömertliğiyle kuzu kulağı, şevket-i bostan gibi doğal lezzetlerini de sunuyor bize. Yaza merhaba dediğimiz Haziran ayı ise başka ürünleriyle selamlıyor bizi.

Haziran ayı meyve ve sebzeleri denilince sanırız pek çok insanın aklına ilk gelenler, sıcakta bizi serinleten, sıvı kaybını gidermeye, bağırsak tembelliğini önlemeye yardımcı kavun, karpuz, çilek, şeftali ve kayısı. Sebzelere gelince, başta saymamız gerekenler kahvaltıların ve yemek yanlarının, salataların, garnitürlerin olmazsa olmazları domates, biber, salatalık.

Zeytinyağı ile pişirildiklerinde yaz sıcağında hafif ve sağlıklı beslenmemizi sağlayan taze fasulye, barbunya, patlıcan, dolmalık biber ise yazın bizi mutlu eden sebzelerin başında geliyor.

Ürünlerin Tazeliğini Uzun Süre Nasıl Koruyabiliriz?

Ürünlerin tazeliğini uzun süre korumanın en pratik yolu buzdolabı. Buzdolabı, besinlerin belli bir süre tazeliğini korumasında uygun koşulları sunarak bizi rahatlatıyor. Derin dondurucu ise sebze ve meyvelerin farklı şekillerde uzun süre saklanmasında kurtarıcımız oluyor.

Uzmanların tazeliklerini korumaları için meyve, sebze saklama yöntemiyle ilgili bazı önerileri de var. Sözgelimi, tazeliklerini korumaları için üzüm, böğürtlen, çilek gibi salkımlı meyveleri sıcak suda yıkayarak saklamak gerekiyor. Domatesleri kâğıt havlu serilen bir kabın içerisinde, sapları yukarı gelecek şekilde saklamak ve buzdolabına koymamak bir başka yöntem. Yeşillikleri ise kâğıt havluya sararak cam bir kabın içinde buzdolabına koymak daha uzun taze kalmasını sağlıyor.

Ancak özellikle konserve yapımında gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için son derece dikkatli olmak gerekiyor.

Kış Ürünlerini Yazın Tüketmek İçin Ne Yapabiliriz?

Kış aylarının favori sebzeleri arasında lahana, havuç, kereviz, turp, pancar, brokoli, pazı, pırasa, ıspanak, patates, karnabahar, bal kabağı başta geliyor. Meyveler arasında ise muz, greyfurt, ayva, armut, elma, kestane, limon, nar, kivi, portakal, mandalina, kumkuat bulunuyor. En güzeli tüm bunları kışın yani mevsiminde tüketmek ama eğer yaza da kalsın diyorsanız yapmanız gereken derin dondurucuyu kullanmak. Lahana gibi sebzelerle yapılan turşu türleri de başka bir ürün ortaya çıksa da bir başka yöntem. Sebzeleri şoklama yaparak, hafif kavurarak ya da çok az haşlayarak derin dondurucuya koymakta yarar var. Greyfurt, portakal, kumkuat, ayva gibi meyvelerden reçel yapmak da bu lezzetleri uzun süre saklamanızı sağlayacaktır.

Konserve ve Dondurulmuş Gıdalar

Mevsimi dışında yemek isteğiniz meyve ve sebzeleri yine mevsiminde alıp konserve, dondurma, kurutma, turşu, reçel, marmelat gibi yöntemlerle uzun süre saklayabilirsiniz. Meyve, sebze tazeliğini korumasa da mevsiminde yetişen ürünlerle yapılan bu işlemlerle lezzeti yakalamak mümkün. Dondurulmuş olarak saklamak istiyoruz ev koşullarında en iyi seçenek derin dondurucu.

Bir diğer yöntem de konserve yaparak saklamak. Ancak gerek yapımında gerekse tüketim aşamasında dikkatli olmak, gıda zehirlenmesi yaşamamak için, bozulmuş, kötü kokan, kapağı bombe yapmış konserveleri kesinlikte tüketmemek gerekiyor.

Bir Yorum Yazın