• Sağlıklı Beslenme
  • 30 Nisan, 2021

Neden Sağlıklı Beslenmeliyiz?

  • 0
  • 16269
  • 0
  • 0

Birine nasıl sağlıklı olunacağını sorduysanız, muhtemelen şu tavsiyeyi duymuşsunuzdur. Sağlıklı bir diyet yapın. Gerçekten, bu söylemin ne anlama geldiği belirsizdir. Biri için ne pahasına olursa olsun dondurma ve şekerleme gibi şekerli yiyeceklerden kaçınmak anlamına gelebilir. Ve bir başkası size tüm süt ürünlerinden ve glütenden kaçınmanızı söyleyebilir.

Sorun şu ki, gerçekten sağlıklı olanla ilgili bu belirsizlik, insanları sağlık adına sürdürülemez ve gereksiz yere kısıtlayıcı diyetler denemeye sevk etmenin yanı sıra çok fazla kafa karışıklığına neden olabilir. Ayrıca, sağlıklı besleme düşündüğünüzden çok daha kolay olduğuna dikkat edin.

Sağlıklı ve Sağlıksız Beslenme Alışkanlıkları: Aralarındaki Fark Nedir?

Yiyecek işlendiğinde veya rafine edildiğinde, lifinin, vitaminlerinin ve minerallerinin çoğunu kaybettiğini ve genellikle koruyucuların yerine eklendiğini bilmelisiniz. Bitki temelli bir beslenme dengeli ve düzenli beslenme adına en doğru yoldur. Araştırmaların, yeterli miktarlarda bitki temelli bir diyet tüketen kişilerde tüm kronik hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

Yapılan Araştırmalardan Öğrendiklerimiz

Bitki temelli yeme alışkanlıklarına sadık kalan kişilerin, muhtemelen bu diyetler sayesinde hastalıklara karşı mümkün olduğunca daha yüksek olduğu bulundu. Sağlıklı lif ve potasyum gibi besinler, doymuş yağ ve kolesterol alımını sınırlarken, sağlık beslenmek adına iyi iş çıkartmaktadır. Bitki temelli sağlıklı beslenmek tanımı değişebilir, ancak hayvansal ürünler olmadan beslenmekten oluşur.

Yiyeceklerle Mutlu Bir İlişki Geliştirmek

Yemeğin düşmanımız olduğunu anlamamız gerekiyor. Tek taraflı beslenmek ve alınması gereken besinleri almamak asıl sorunu yaratan durumlardır. Neye yememeniz gerektiğine odaklanmak yerine, sağlığınızı iyileştirecek sağlıklı yaşam için kuruyemişler ve lifleri, antioksidanları için ahududular gibi besinleri diyetinize eklemelisiniz.

Neden Sağlıklı Yemek Seçimi Yapmalıyım?

Dünya üzerinde en önde gelen ölüm nedenleri, sağlıksız bir yaşam tarzına sahip olmaktan kaynaklanan kronik hastalıklarla ilgilidir. O yüzden sağlıklı beslenme nedir sorusuna cevap vermeliyiz. Sigara, yetersiz beslenme, egzersiz eksikliği ve aşırı alkol kullanımı, kalp hastalığı, kanser ve diyabeti içeren kronik hastalığın en önemli nedenleridir. Bunlardan uzak durmak sağlıklı beslenmektir.

Yemek Seçimleri Ruh Sağlığınızı Etkiler

Sağlıklı bir diyete öncelik verdiğimizde bir artış görebilecek olan sadece fiziksel sağlığımız değildir. Yiyecek seçimlerinin ruh sağlığını da etkilediğini gösteren çalışmalar yapılmaktadır. Diyette vitamin ve minerallerden zengin anksiyete, depresyon ve dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu dahil olmak üzere ruh sağlığı bozuklukları için daha düşük bir riskle ilişkili olduğu bildirilmektedir.

Sağlıklı Bir Diyet Yaparak Kilo Verebilirsiniz

Fazla kilolu olmak ya da obeziteye sahip olmak, sağlıklı besinler ile beslenmekle çözülemeyebilir. Bu nedenle yüksek bir vücut kitle indeksine sahipseniz kilo kaybı önemli olabilir. Porsiyon boyutlarına dikkat ettiğiniz yüksek kaliteli bir diyet uygulamak, sağlıklı bir kiloya ulaşmanıza da yardımcı olabilir. Tok olduğunuzda yemeyi bırakmalısınız ve duygusal nedenlerden dolayı yememeye dikkat edin.

Neden Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı İçin Çalışmalıyım?

Özetle, sağlıklı bir yaşam tarzının getirisi çok büyük. Zamanla, yiyeceklerle ilgili sağlıklı kararlar verdiğinizde, kardiyovasküler hastalık, belirli kanserler, tip 2 diyabet, obezite ve hatta anksiyete ve depresyon için daha düşük risk altındasınız. Daha fazla enerji kaynağı sahip olacaksınız ve daha iyi hissedecek, günlük olarak daha iyi bir ruh hali içinde olacaksınız. Sağlıklı bir diyetin herhangi bir nedenden dolayı erken ölüm riskini yüzde 56 oranında azalttığını gösteren çalışmalar yapılmıştır. Sağlıklı bir diyeti tam tahıllar, sebzeler, meyveler, kabuklu yemişler ve balık yemeye odaklanan bir diyet olarak tanımlanmaktadır. Öte yandan, daha fazla kırmızı et tüketimi erken ölüm riskini iki kat artırdı.

Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Oluşturmak

Ev yaşam alanımız olduğu için, çocukların yedikleri üzerinde en fazla etkiyi yapabilecek yerdir. Bu, onları yaşa uygun yollarla yiyecek alışverişine ve hazırlanmasına dahil etmek anlamına gelir. Elmaları ve portakalları mutfak tezgahındaki bir kaseye koyarak onlar için yararlı yiyecekleri erişilebilir hale getirmelisiniz. Okuldan eve döndüklerinde ve doğal olarak aç olduklarında onlara atıştırabilecekleri çeşitli yiyecekler verin ve ailecek beraber yemeklerinizi yemeye gayret edin. Birlikte yemek yiyen aileler genellikle daha fazla meyve ve sebze içeren daha sağlıklı diyetler ve daha az hızlı ve paket yiyecek tüketmektedir. Dengesiz beslenen ailelerde çocuklar aynı tavırda devam etmektedir. Alınması gereken önlem aileler için aynı zamanda toplu yemek yemektir.

Bir Yorum Yazın